Φόβος, άγχος και αγωνία

Φόβος, άγχος και αγωνία πως τα διαχειρίζομαι;

Φόβος, άγχος και αγωνία είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της σημερινής εποχής

Την ώρα που νοιώθεις ότι όλα αυτά τα αρνητικά συναισθήματα σε κατακλύζουν εσύ προσπάθησε να μείνεις ήρεμος.

Μπορεί να είσαι ήρεμος κατά την διάρκεια της εβδομάδας ή ακόμα και ψύχραιμος με όσα σου παρουσιάζονται. Κάποια στιγμή όμως δυστυχώς ο φόβος, το άγχος ή η αγωνία θα σε «χτυπήσουν».

Ίσως είναι και για μια ασήμαντη αφορμή, κάτι το οποίο δεν «υπολόγιζες» ότι θα μπορούσε να συμβεί ή να αντιμετωπίσεις.

Το δυσκολότερο όμως είναι να σου εμφανιστούν και τα τρία ταυτόχρονα. Ναι υπάρχει αυτή η πιθανότητα διότι φόβος, άγχος και αγωνία σχετίζονται μεταξύ τους πολύ στενά.

Καλό είναι να προσπαθήσουμε να ρυθμίσουμε την αντίδραση μας διότι αν δεν το κάνουμε σταδιακά θα τα έχουμε πάντα μαζί μας σε διάφορες στιγμές της ημέρας. Θα αφομοιωθούν από εμάς και δυστυχώς θα είναι μετέπειτα στην καθημερινότητά μας κάτι σύνηθες.

Όταν σε πιάνει φόβος, άγχος και αγωνία πάρε βαθιά ανάσα.

Προσπάθησε να χαλαρώσεις με μια βαθιά ανάσα. Μην ξεχνάς να το κάνεις αυτό. Όταν βρεθείς πάλι σε μια τέτοια κατάσταση πάρε μερικές βαθιές ανάσες.

Κάθισε κάπου όσο γίνεται αναπαυτικότερα εστίασε την προσοχή σου σε κάτι μέσα στον χώρο ώστε να απομακρύνεις τη σκέψη σου και πάρε τον χρόνο σου για να ηρεμήσεις.

Έπειτα κάνε κάτι το οποίο θα βοηθήσεις τον εαυτό σου να αποφορτιστεί. Μην επιτρέψεις τα αρνητικά συναισθήματα να κορυφωθούν. Πήγαινε για περπάτημα, μίλησε με κάποιον φίλο ή κάνε κάτι το οποίο θα σε ευχαριστήσει.

Το δυσκολότερο βήμα είναι να αναγνωρίσεις το αρνητικό συναίσθημα το οποίο σου προκαλεί ή προκάλεσε το φόβο, το άγχος, την αγωνία.

Κατανόησε ακριβώς τι συναισθήματα σου προκαλεί μια συγκεκριμένη κατάσταση.

Αν κατανοήσεις τα συναισθήματα μιας συγκεκριμένης κατάστασης στο μέλλον αν έρθει εκ νέου η κατάσταση αυτή θα μπορείς να το αντιμετωπίσεις πιο εύκολα μιας και το συναίσθημα με την κατάσταση θα είναι οικεία για σένα.

Καλό θα ήταν για την διαχείριση τέτοιων συναισθημάτων να συζητήσεις με κάποιον. Με την σύντροφό σου, το φίλο σου, τον αδερφό σου… Είναι καλό να εξωτερικεύσεις τα συναισθήματα που έχεις μέσα σου σε ένα άτομο που εμπιστεύεσαι.

Καλό επίσης θα ήταν να γράφεις όλα τα αρνητικά που σε κατακλύζουν μιας και γράφοντας τις αρνητικές σκέψεις εκτονώνεις σιγά σιγά το συναίσθημα που έχεις. Η τεχνολογία αυτές τις στιγμές καλό είναι να μένει μακριά μας γιατί δεν βοηθάει καθόλου στο φόβο, στο άγχος ή την αγωνία.

Να θυμάσαι πως όλα καλά θα πάνε και αύριο ξημερώνει μια καινούργια μέρα!

Δείτε Επίσης

Τι είναι η αναβλητικότητα

Τι είναι η αναβλητικότητα και γιατί αναβάλουμε συνέχεια πράγματα

Τι είναι η αναβλητικότητα; Πόσες είναι οι φορές που λέμε πως θα κάνουμε κάτι από …