Γιατί λέμε ψέματα

Γιατί λέμε ψέματα;

Γιατί λέμε ψέματα στους φίλους και τους συγγενείς;

Αναρωτήσου γιατί στα αλήθεια λες ψέματα; Πότε ήταν η τελευταία φορά που είπες το τελευταίο σου ψέμα;

Δεν πέρασε και πολύς καιρός έτσι; Γιατί έχεις την ανάγκη να λες ψέματα στους φίλους ή τους συγγενείς; Μήπως είναι ο φόβος που σε «οδηγεί»;

Τα ψέματα γενικά δεν είναι κάτι καλό. Μπορεί μερικές φορές λέγοντάς τα να γλιτώνουμε μια δύσκολη κατάσταση ή να φαίνεται πως ξεπερνάμε κάποια εμπόδια αλλά τις περισσότερες φορές είναι πηγή προβλημάτων.

Είναι πηγή προβλημάτων διότι εν τέλει δεν καταφέρνουμε το ουσιαστικό, το αληθινό. Ο άνθρωπος κρύβει μέσα του αλήθεια και όσο αν φαίνεται περίεργο το ψέμα του δημιουργεί εσωτερικές «αναταραχές».

Γιατί λέμε ψέματα όμως;

Το ψέμα τις περισσότερες φορές συνδέεται με τον φόβο. Εμείς οι άνθρωποι έχουμε τον φόβο της αποδοκιμασίας μέσα μας και τον «τρέφουμε» λέγοντας ψέματα στους γύρω μας.

Τις περισσότερες φορές θέλεις η γνώμη που έχουν οι άλλοι για σένα να είναι η καλύτερη. Έτσι αρκετές φορές αν κάνεις κάτι το οποίο δεν θα νιώθεις περήφανος θα προσπαθήσεις να το κρύψεις πίσω από ένα τοίχος ψέματος.

Ψέματα λέμε επίσης και για το φόβο της αλλαγής στην ζωή μας.

Πολλές φορές μπορεί να νιώθεις πως έτσι όπως είναι η ζωή σου την έχεις συνηθίσει και έχεις «βολευτεί». Φοβάσαι να τολμήσεις κάτι καινούργιο.

Όταν σου παρουσιάζονται καινούργια πράγματα ή νέες ευκαιρίες προσπαθείς με ψέματα να πείσεις πρώτα εσένα και έπειτα τους γύρω σου πως έτσι είσαι καλύτερα ακόμα και αν όντως δεν είσαι.

Φοβάσαι την αλλαγή και την στασιμότητα του «βολέματος» την τρέφεις με τα ψέματα.

Έτσι βλέπουμε πως αν καταφέρουμε και ελέγξουμε το φόβο μας τότε θα μπορέσουμε να περιορίσουμε τα ψέματα.

Να θυμάσαι πως με τα ψέματα δεν αποδέχεσαι εσένα και δημιουργείς μια εικόνα για τον εαυτό σου «εικονική»…

Δείτε Επίσης

Τι είναι η αναβλητικότητα

Τι είναι η αναβλητικότητα και γιατί αναβάλουμε συνέχεια πράγματα

Τι είναι η αναβλητικότητα; Πόσες είναι οι φορές που λέμε πως θα κάνουμε κάτι από …