Ηττημένος

Ηττημένος είναι αυτός ο οποίος τα παρατάει

Ηττημένος είναι όποιος επιλέγει την παραίτηση από τον αγώνα.

Στον κύκλο της ζωής θα μπορούσαμε να πούμε πως στην ουσία δεν υπάρχει νίκη ή ήττα. Υπάρχει ο κύκλος των πραγμάτων της ζωής τα οποία το ένα γεγονός διαδέχεται το άλλο σε ροή.

Τη μεταβολή της ροής σε νέο στοιχείο την ονομάζουμε νίκη. Νίκη διότι επικράτησε στο ήδη υπάρχον και αντίστοιχα ήττα διότι δεν κατάφερε να παραμείνει κυρίαρχο.

Ας πάρουμε ένα γενικό παράδειγμα.

Αν προσωποποιούσαμε το καλοκαίρι θα λέγαμε πως το καλοκαίρι θα ήθελε να έχει τις ζεστές του μέρες πάντα. Θεωρεί πως η ζέστη είναι το καλύτερο για την γη.

Τελικά αν και κυρίαρχο μετά από λίγο αποδέχεται την άφιξη του φθινοπώρου το οποίο με την σειρά του θεωρεί πως το καλύτερο για την γη είναι η «ξεκούραση» που της προσφέρει.

Αν δούμε και εμείς την νίκη ή την ήττα σαν μεταβολή τότε τα πράγματα θα μας «παρουσιαστούν» αλλιώτικα.

Όταν δεν πετυχαίνουμε κάτι το οποίο έχουμε ορίσει ως στόχο και καταλήγουμε στην ήττα θα πρέπει να μάθουμε και να καταλάβουμε που κάναμε λάθος.

Να εκμεταλλευθούμε την στιγμή που νιώθουμε πεσμένοι, να ξαποστάσουμε για λίγο, να ανασυγκροτηθούμε και να προσπαθήσουμε να ανακαλύψουμε καινούργιες στρατηγικές επίτευξης του στόχου μας.

Έπειτα φτάνει μια μέρα που θα δώσουμε καινούργια μάχη. Ο φόβος φυσικά θα υπάρχει ακόμα, όμως η δράση μας θα πρέπει να γίνει με αποφασιστικότητα και νηφαλιότητα.

Δεν πρέπει να μείνουμε στην προηγούμενη αποτυχία. Έτσι θα είμαστε πάντα πεσμένοι και ηττημένοι.

Σηκωνόμαστε, αντικρίζουμε τις καταστάσεις, θυμόμαστε τον πόνο της πρόσφατης αποτυχίας και μαζί του πως δεν θα θέλαμε να τον ξαναζήσουμε. Έτσι έχουμε την αποφασιστικότητα ετούτη την φορά να νικήσουμε. Να πετύχουμε.

Και αν δεν έρθει ετούτη την επόμενη και την μεθεπόμενη. Αρκεί κάθε φορά να φτιάχνουμε την στρατηγική μας καλύτερη και να είμαστε περισσότερο υπομονετικοί.

Έτσι θα έρθει εκείνη η μέρα όπου οι δύσκολες στιγμές απλά θα είναι ανάμνηση και ιστορίες.

Υπομονή, πίστη και υπερηφάνεια για τις αποτυχίες. Περηφάνια όχι γιατί αποτύχαμε αλλά επειδή μέσα από την αποτυχία μαθαίνουμε και αυτά που μαθαίνουμε δεν μπορούμε να τα διδαχτούμε σε κανένα άλλο πεδίο.

Η αποτυχία είναι η αρχή, η επιτυχία όχι το τέλος… 😉

Δείτε Επίσης

Τι είναι η αναβλητικότητα

Τι είναι η αναβλητικότητα και γιατί αναβάλουμε συνέχεια πράγματα

Τι είναι η αναβλητικότητα; Πόσες είναι οι φορές που λέμε πως θα κάνουμε κάτι από …