καθηγητής

Καθηγητής – Φοιτητής για το αν υπάρχει ο Θεός

Στο πανεπιστήμιο υπήρχε ένας καθηγητής με φήμη για την εχθρότητά του προς την χριστιανική πίστη.

Στο πρώτο μάθημα του πρώτου εξαμήνου, εάν υπήρχε ανάμεσά στους φοιτητές κάποιος θρησκευόμενος, επιχειρούσε να χλευάσει την πίστη του.

Ρώτησε λοιπόν τους φοιτητές:

-Τα πάντα είναι δημιουργήματα του Θεού;

Ένας φοιτητής με βεβαιότητα είπε:

-Μάλιστα, κύριε καθηγητά.

Ο καθηγητής είπε:

-Αφού τα πάντα δημιούργησε ο Θεός, τότε και το κακό είναι δικό του δημιούργημα και σύμφωνα με την αρχή ότι τα έργα μας καθορίζουν τι είμαστε, ο Θεός είναι το κακό.

Ο φοιτητής δεν είχε να πει τίποτα και ο καθηγητής ικανοποιημένος με τον εαυτό του είπε στους φοιτητές πως η πίστη στο Θεό είναι μύθος.

Ένας φοιτητής σήκωσε το χέρι του και είπε:

-Κύριε καθηγητά, μπορώ να σας ρωτήσω κάτι;
-Βεβαίως, απάντησε ο καθηγητής.

-Κρύο υπάρχει, κύριε καθηγητά;

-Τι ερώτηση είναι αυτή; Βεβαίως υπάρχει. Ποτέ δεν ένιωσες κρύο;
– Οι φοιτητές γέλασαν με την ερώτηση του συμμαθητή τους.
Όμως ο φοιτητής συνέχισε:

-Στην πραγματικότητα όμως κρύο δεν υπάρχει. Σύμφωνα με τους νόμους της φυσικής εκείνο που θεωρούμε κρύο είναι απουσία θερμότητας. Το απόλυτο «μηδέν» (-460 βαθμούς Fahrenheit ή – 273 βαθμούς Celsius) είναι η πλήρης απουσία της θερμότητας. Κρύο δεν υπάρχει. Εμείς δημιουργήσαμε αυτή τη λέξη για να περιγράφουμε τι νιώθουμε όταν δεν υπάρχει θερμότητα.

Μετά ο φοιτητής συνέχισε:

-Τι λέτε κύριε καθηγητά σκοτάδι υπάρχει;
-Βεβαίως υπάρχει, απάντησε ο καθηγητής.
-Όχι κύριε καθηγητά και το σκοτάδι δεν υπάρχει. Στην πραγματικότητα το σκοτάδι είναι απουσία φωτός. Εμείς μπορούμε να ερευνούμε το φως αλλά δεν μπορούμε το σκοτάδι. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε το πρίσμα του Νεύτωνα για να αποσυνθέσουμε το φως σε άλλα χρώματα και να ερευνήσουμε το μήκος κύματος του κάθε χρώματος. Όμως δεν μπορούμε να μετρήσουμε και να αποσυνθέσουμε το σκοτάδι. Η ακτίνα του φωτός μπορεί να μπει στο σκοτάδι και να το φωτίζει. Πως μπορείτε να μετρήσετε σε τι βαθμό είναι σκοτάδι; Μόνο μετρώντας το ποσοστό τους φωτός. Δηλαδή, το σκοτάδι είναι μια έννοια την οποία οι άνθρωποι χρησιμοποιούν για να περιγράψουν τις καταστάσεις όταν απουσιάζει το φως.

Και μετά ο φοιτητής ρώτησε:

-Κύριε καθηγητά κακό υπάρχει;

Ο καθηγητής απάντησε με όχι και μεγάλη βεβαιότητα

-Δεν είναι κακό αυτό που βλέπουμε καθημερινά; Η σκληρότητα μεταξύ των ανθρώπων, πολλά εγκλήματα και βία παντού στον κόσμο, όλα αυτά κατά τη γνώμη μου είναι παραδείγματα που αποδεικνύουν ότι υπάρχει κακό.

Κακό δεν υπάρχει κύριε καθηγητά. Το κακό είναι απλά απουσία Θεού. Είναι μια λέξη που μοιάζει το κρύο και το σκοτάδι δηλαδή λέξη που οι άνθρωποι επινόησαν για να περιγράφουν την απουσία Θεού. Ο Θεός δεν δημιούργησε το κακό. Το κακό δεν είναι σαν την αγάπη, που υπάρχει όπως η θερμότητα και το φως. Το κακό είναι αποτέλεσμα απουσίας στην καρδιά του ανθρώπου θεϊκής αγάπης. Είναι σαν το κρύο που έρχεται όταν απουσιάζει η θερμότητα, ή σαν το σκοτάδι που έρχεται όταν δεν υπάρχει φως.

Και ο καθηγητής δεν είχε να απαντήσει τίποτα…

Πηγή

Δείτε Επίσης

Πως να χαλαρώνεις το μυαλό

Πως να χαλαρώνεις το μυαλό σου από τις σκέψεις

Πως να χαλαρώνεις το μυαλό σου ώστε να μπορείς να σκέφτεσαι πιο καθαρά Έχεις έρθει …

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *