Σκοτεινή Εκκλησία

Μέτρα προστασίας για τη Σκοτεινή Εκκλησία στην Καππαδοκία (Βίντεο)

Οι τουρκικές αρχές παίρνουν μέτρα προστασίας για τη Σκοτεινή Εκκλησία στην Καππαδοκία

Η «Σκοτεινή Εκκλησία» (Καραμανλίκ) βρίσκεται στην Καππαδοκία και ονομάστηκε έτσι λόγο του ελάχιστου φωτισμού που εισέρχεται στον χώρο.

Μάλιστα ο ελάχιστος φωτισμός βοήθησε στο να διατηρηθούν οι χρωματισμοί στις αγιογραφίες στους τοίχους της.

Έρχονται τώρα οι αρμόδιες τουρκικές αρχές και παίρνουν μέτρα προφύλαξης με σκοπό να προστατευθούν οι αγιογραφίες από τους επισκέπτες και τα φλας των φωτογραφικών μηχανών.

Αυστηρά μέτρα για τους επισκέπτες

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Ηurriyet, για την προστασία των αγιογραφιών, το υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού της Τουρκίας έχει απαγορεύσει σε επισκέπτες να παίρνουν φωτογραφίες στο εσωτερικό, εξαιτίας της φθοράς που ενδέχεται να προκληθεί στα αριστουργήματα.

Επίσης, μόνον 15 επισκέπτες επιτρέπεται να βρίσκονται ταυτόχρονα στο εσωτερικό του ναού και διαθέτουν μόλις 3 λεπτά για να δουν τον χώρο.

Σημαντικό μέτρο θεωρείται κι η έξτρα χρέωση που καλούνται να πληρώσουν οι επισκέπτες του υπαίθριου μουσείου της κοιλάδας Γκορέμ, εφόσον θέλουν να μπουν στη Σκοτεινή Εκκλησία.

Με την επιβολή εισιτηρίου, οι αρχές επιδιώκουν να ελέγξουν τον αριθμό των επισκεπτών στην εκκλησία, που θα αποθαρρυνθούν από την αύξηση του εισιτηρίου. Με βάση τα στοιχεία, περίπου 60.000 τουρίστες επισκέφθηκαν την περασμένη χρονιά τη Σκοτεινή Εκκλησία.

Αριστουργηματικές αγιογραφίες δείχνουν σημαντικές στιγμές του Χριστιανισμού

Όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η Hurriyet, οι αγιογραφίες θεωρούνται αριστουργήματα και απεικονίζουν σημαντικές στιγμές από τη ζωή του Ιησού Χριστού από τη γέννηση μέχρι τον θάνατο, ενώ όλο και περισσότεροι επισκέπτες σπεύδουν να δουν τα σημαντικά αυτά έργα.

Ανάμεσά τους, η γέννηση του Ιησού, η πορεία προς τη Βηθλεέμ, η βάπτιση, η ανάσταση του Λαζάρου, η είσοδος στα Ιεροσόλυμα, ο Μυστικός Δείπνος, η προδοσία του Ιούδα, η σταύρωση και η σύναξη των Αποστόλων.

Η εκκλησία, που χτίστηκε στο τέλος του 11ου αιώνα στην Καππαδοκία πάνω σε βράχο, έκλεισε για τους επισκέπτες το 1987. Άνοιξε εκ νέου μετά από μία οκταετή διαδικασία αποκατάστασης στην οποία μετείχαν Τούρκοι, Γάλλοι, Ιταλοί και Πολωνοί, αναφέρει η Hurriyet.

Η Σκοτεινή Εκκλησία βρίσκεται στο υπαίθριο μουσείο της κοιλάδας Γκορέμ και αποτελείται από έναν κεντρικό θόλο, τέσσερις κίονες και τρεις άξονες, ενώ είναι προσπελάσιμη μέσα από μια στρογγυλή σκάλα που έχει χαραχθεί σε βράχους.

Πηγή: protothema.gr

Δείτε Επίσης

Τι συμβολίζει το πέταγμα του χαρταετού

Τι συμβολίζει το πέταγμα του χαρταετού;

Τι συμβολίζει το πέταγμα του χαρταετού την Καθαρά Δευτέρα; Την Καθαρά Δευτέρα ο ουρανός είναι …