Πως διαχειρίζομαι την αποτυχία

Πως διαχειρίζομαι την αποτυχία

Πως διαχειρίζομαι την αποτυχία ξεπερνώντας τον φόβο της

Σε κανέναν άνθρωπο δεν αρέσει η αποτυχία. Κάποιοι άνθρωποι έχουν μεγαλύτερη ανασφάλεια από κάποιους άλλους και το εξωτερικεύουν με τον φόβο.

Έχουν αυξημένο φόβο στο ενδεχόμενο της αποτυχίας και αυτό τους καταβάλει ψυχοσωματικά. Έστω και να σκεφτούν πως υπάρχει το ενδεχόμενο της αποτυχίας τα χάνουν.

Ο φόβος είναι καλό συναίσθημα όταν καταφέρνουμε να πάρουμε τα θετικά του. Ο φόβος μας βοηθάει να αποφύγουμε καταστάσεις που θα μας δημιουργήσουν πόνο.

Βάζοντας τον φόβο στο ενδεχόμενο της αποτυχίας το μόνο που θα καταφέρει κάποιος είναι να απομακρυνθεί από την επιτυχία. Δεν θα προσπαθήσει όσο θα έπρεπε αλλά και ούτε θα εξελιχθεί.

Πως διαχειρίζομαι την αποτυχία και το φόβο πριν από αυτή;

Φυσικά ακόμα και αν κατανοήσουμε ότι ο φόβος της αποτυχίας μας κάνει κακό είναι δύσκολο να τον διαχειριστούμε εξολοκλήρου.

Ας δούμε γιατί κάποιος έχει επαυξημένο φόβο στην αποτυχία.

Η τελειομανία δεν βοηθάει

Μπορεί η τελειομανία να είναι το βασικό «κλειδί» για τον φόβο της αποτυχίας. Όσοι είναι τελειομανείς δεν έχουν την ευχέρεια να διαχειριστούν την αποτυχία ή οτιδήποτε ξεφύγει από το «πλάνο» το οποίο έχουν βάλει ως στόχο. Το αποτέλεσμα;

Όταν έρθει μια μικρή αστοχία να τους καταβάλει ψυχολογικά και να μην μπορούν να δουν καθαρά τι πέτυχαν και τι κατάφεραν έως εκείνο το σημείο.

Η σκληρή κρητική του οικογενειακού περιβάλλοντος

Δυστυχώς πολλές φορές οι γονείς ασκούν σκληρή κριτική απέναντι στα παιδιά τους και οριοθετούν κανόνες οι οποίοι δομούνται με βάση τον φόβο.

Τα παιδιά μεγαλώνοντας αφομοιώνουν τον φόβο και τους δημιουργείται η ανάγκη για συνεχή επιβεβαίωση προκαλώντας το αίσθημα του φόβου έως ότου την πετύχουν.

Αυτό φυσικά ακολουθεί μετέπειτα τα παιδιά και όταν ενηλικιωθούν. Αποτέλεσμα;

Να κυριαρχεί μέσα τους ο φόβος της επιβεβαίωσης που δεν μπορεί να έρθει αν τυχόν αποτύχουν.

Να θυμάσαι πως ο φόβος της αποτυχίας σε αποτρέπει από το να προσπαθείς. Μην σταματάς την εξέλιξη σου και την προσπάθεια. Πάντα θα υπάρχει μια νέα πρόκληση που θα περιμένει να την κατακτήσεις.

Σκέψου θετικά και βάλε στόχους. Κάνε πλάνο και συγκεντρώσου σε αυτά που θέλεις να επιτύχεις. Διδάξου από τις δυσκολίες χωρίς απελπισία.

Πως διαχειρίζομαι την αποτυχία αν πρώτα δεν την καταλάβω; Η αποτυχία «κρύβεται» μέσα μας. Στον ίδιο τον φόβο.

Μην φοβάσαι ζήσε δυναμικά με στόχους και μάθε από τα λάθη σου.

Να θυμάσαι πως μια αποτυχία είναι το βήμα πριν την επόμενη επιτυχία. 🙂

Δείτε Επίσης

Τι είναι η αναβλητικότητα

Τι είναι η αναβλητικότητα και γιατί αναβάλουμε συνέχεια πράγματα

Τι είναι η αναβλητικότητα; Πόσες είναι οι φορές που λέμε πως θα κάνουμε κάτι από …