Τι συμβολίζει το πέταγμα του χαρταετού

Τι συμβολίζει το πέταγμα του χαρταετού;

Τι συμβολίζει το πέταγμα του χαρταετού την Καθαρά Δευτέρα;

Την Καθαρά Δευτέρα ο ουρανός είναι γεμάτος από πολύχρωμους χαρταετούς και τα βλέμματα όλων μας είναι ψηλά.

Τι συμβολίζει το πέταγμα του χαρταετού;

Η Καθαρά Δευτέρα εκκλησιαστικά σηματοδοτεί το ξεκίνημα της ψυχικής και σωματικής κάθαρσης των Ορθοδόξων που αρχίζει με νηστεία. Είναι η πρώτη μέρα της μεγάλης νηστείας της Σαρακοστής.

Ο χαρταετός έχει τις ρίζες του στην αρχαιότητα όπου και τον συναντάμε περίπου τον 4ο αιώνα π.Χ.

Ο μαθηματικός Αρχύτας (440-360 π.Χ.) από την Νότια Ιταλία, φίλος του Πλάτωνα και οπαδός του Πυθαγόρα, χρησιμοποίησε στην αεροδυναμική του τον χαρταετό. Έτσι λέγεται ότι ήταν ο εφευρέτης του.

Μετέπειτα πολύ γνωστό είναι ότι ο Βενιαμίν Φραγκλίνος στα 1752 διαπίστωσε με την βοήθεια ενός αετού τον ηλεκτρισμό της ατμόσφαιρας φτιάχνοντας το αλεξικέραυνο.

Στους λαούς της ανατολής συναντάμε τον χαρταετό ως κομμάτι της πίστης τους καθώς τον στόλιζαν με ευχές και επιθυμίες και τον πετούσαν όσο πιο κοντά στο θεό για να εισακουστούν.

Πετώντας τον χαρταετό το βλέμμα όλων μας είναι ψηλά στον ουρανό. Η χαρά μας αν καταφέρουμε να τον πετάξουμε και μάλιστα ψηλά είναι μεγάλη.

Μια εξήγηση για το πέταγμα του χαρταετού είναι ότι συμβολίζει την ανάγκη του ανθρώπου για να εξυψωθεί πνευματικά και ψυχικά.

Όμως όποιος και αν είναι ο πραγματικός συμβολισμός του, το σίγουρο είναι ότι προσφέρει σε όλους χαρά, διασκέδαση και ενθύμηση να κοιτάμε προς τα άνω.

Καλή Καθαρά Δευτέρα με πολύ αμολημένη καλούμπα και προσοχή από τα καλώδια της ΔΕΗ!

Καλή Σαρακοστή! 🙂

Και μη ξεχνάτε ακολουθήστε μας σε:

Δείτε Επίσης

Ήπειρος

«Η Ήπειρος ταξιδεύει» μέσα από μία μεγάλη παράσταση στο Ηρώδειο

«Η Ήπειρος ταξιδεύει» – Ταξίδι στην Ήπειρο στην «Άπειρο – Ήπειρο». Ένα ταξίδι στην Ήπειρο, …